Inilah gambar kebab yg da siap. Terlupa nak beli salad sbb ni gmbr masa 1st time buat.
Sejak akhir-akhir ni rasanya banyak kali jugalah buat kebab ni. Tak sangka rupanya buat kebab ni taklah sesusah mana dan boleh dicuba di rumah. Tapi harganya menjangkau AUD 8 kalau kat sini. So, untuk sesiapa yang suka makan kebab bolehlah cuba resipi ni yer...
Bahan-bahan untuk perap
Daging dihiris nipis (Kalau boleh daging batang pinang)
Sos tiram
Lada hitam
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan
Bahan tumis
2 sudu minyak masak
2 biji bawang putih dicicang
Sebiji bawang merah
Sos cili
Garam
Gula
Serbuk perasa
Bahan Hiasan
Tomato dihiris nipis
Salad
Mayonis
Cara-cara penyediaan
Perap daging yang dihiris nipis dengan bahan perapan iaitu sos tiram, lada hitam, serbuk ketumbar dan serbuk jintan. peraplah dalam 1 ~2 jam. Lagi lama lagi sedap.
Panaskan sedikit miyak dalam kuali. Jangan banyak ye. Dalam sesudu jerk. Masukkan daging hingga daging kering. Masa ni, banyak air daging akan keluar dan masak daging hingga betul2 kering. Proses ni boleh dianggap sebagai proses memanggang.
Bila daging dah kering dan telah empuk. Bolehla diangkat dahulu.
Panaskan minyak lagi dalam kuali yang sama. (pun dalam sesudu je). Masukkan bawang putih.
masukkan bawang dan kemudian masukkan daging. (Untuk sesiapa yang suka bawang mentah bolehlah masukkan last sekali yer. )
Kemudian masukkan sos cili, sedikit garam, gula dan serbuk perasa. Masak dalam 4~5 minit sahaja.
Sediakan roti kebab. Gulung dan masukkan bahan hias beserta mayonis berselang seli dengan daging yang siap dimasak. Setelah siap, letakkan mayonis lagi di bahagian atas kebab sebagai hiasan.
Sedia untuk dihidang.
0 Responses to "Resipi kebab"
Post a Comment