Bahan-bahan
1) Minyak untuk menumis
2) 1 ekor ayam yang siap digoreng (goreng dengan kunyit dan garam)
3) 2 biji bawang besar ( 1 biji diblender, 1 biji pula dimayang)
4) 10 tangkai cili kering diblender
5) 1 inci halia diblender
6) 3 biji bawang putih diblender
7) 2 biji buah tomato dipotong dadu
8) 3 sudu besar sos cili / sos tomato
9) 2 sudu besar madu
10) Garam
11) Gula
12) Serbuk perasa
1) Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah diblender.
2) Masukkan buah tomato yang telah dipotong dadu.
3) sos cili atau sos tomato ( Kalau tak suka masam, gunalah sos cili sebab buah tomato tu dah masam).
4) Masukkan pula madu, garam, gula dan serbuk perasa. ( Ini sume kena agak2 sendirilah ye)
5) Masak sehingga naik minyak. Kemudian masukkan pula ayam yang telah digoreng. Kacau rata dan masukkan bawang yang telah dimayang.
6) Masak lagi sehingga bawang sedikit layu. Apabila bawang dah layu dan nampak bahan tumis dah serap ke ayam bolehlah ditutup api.
7) Sedia untuk dihidang. Boleh letak kacang peas untuk hiasan.
~SELAMAT MENCUBA~
nyam3...agak2 sempat ke nanti saye nak masak2 macam ni ek..huhu..
InsyaAllah sempat. Tak sempat hari biasa boleh cuba hujung mggu. Sy kena msk hr biasa sbb hujung mggu masa untuk jejalan n mkn kat luar.Hehehe....