Mungkin ramai di luar sana yang kurang gemar Mee Hailam. Tapi, berlainan pula dengan kami apabila ia telah menjadi kegemaran kami sekeluarga semenjak dua menjak ni. Apa kata kalau saya berkongsi resipi mee hailam ini. Walaupun rupanya nampak tak menarik (hitam...hehehe...) tapi rasanya sedap tau. Cubalah yer....
Bahan-bahan
1) Minyak untuk menumis
2) 2 mangkuk air untuk dijadikan kuah
3) Mee kuning untuk 2 ~ 3 org mkn
4) 2 biji bawang putih yg ditumbuk
5) 1 sdb lada hitam juga ditumbuk (kalau dpt yg serbuk tu lg mudah)
6) 2 sdb sos tiram
7) 1 sdb sos cili
8) 1 sdb kicap pekat
9) Ayam @ daging dipotong dadu
10) Udang
11) Cendawan hitam
12) Sawi
13) Lobak merah
14) 1Garam
15) Gula
16) Serbuk perasa
17) 1 sudu tepung jagung
Cara-cara penyediaan
1) Tumis bawang putih hingga kekuningan@naik bau. Masukkan air diikuti dengan sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Kemudian masukkan lada hitam.
2) Masukkan pula ayam yang telah dipotong dadu. Kemudian, diikuti dengan lobak merah. Setelah ayam telah empuk, masukkan sayur-sayur lain iaitu sawi dan cendawan diikuti dengan udang.
3) Bila sayur seakan layu sedikit, masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan pula tepung jagung untuk memekatkan kuah. (tepung jagung kena kacau dengan air dulu supaya tak berketul-ketul).
4) Tunggu sehingga mendidih. Last sekali masukkan mee. Agak2 sudah masak (Mee jangan sampai terlalu kembang, nanti tak sedap), sedia untuk dihidang sebagai sarapan pagi atau makan petang.
~ Selamat Mencuba ~
kui2..ibu dah salin resepi akak ni malam tadi..huhu...
Ye ke? bgsla.hehe...pas ibu, ila plak kena cuba ni. Ke nk tggu resipi mee bandung jgk.
hehe akak tempek je sume sekali..saye buat yang mane aren request dulu..kiki