Salam semua....
N3 kali ni aku nak cerita pasal taugeh. Yer2 ahh...je bunyinya. Actually, semenjak dok kat Oz ni takdelah kerap sangat kami beli taugeh. Kekadang je bila teringin nak dimasukkan dalam mee ke. Tapi kalau takde pun aku masak je mee tu tanpa taugeh. Tak kisah sangat pun kalau takde. Cuma yang aku bengang kalau beli taugeh kat sini cepatlah sangat taugeh tu busuk. Cepat berbau dan cepat bertukar colour. Kekadang teringin nak makan taugeh mentah dengan soto ataupun bihun soto. Tapi macam mana nak makan dengan taugeh kat sini. Cepat sangat dah tak elok.
Oleh kerana itu, aku pun cari alternatif macam mana nak buat taugeh sendiri. Rasanya aku pernah la tengok mak aku buat guna kacang hijau. Letak dalam bekas berlubang dan kemudian jadilah taugeh yang kontot2 tu. Hihi... tapi aku tak nak yang macam tu aku nak taugeh yang panjang2. Setelah puas menggoogle, aku pun jumpa satu blog akak ni, dia duduk kat area timur tengah. Thanks pada akak tu sebab berkongsi bagaimana cara nak buat taugeh sendiri.
Cara-cara
1. Rendam 1/2 cawan kacang hijau hingga kembang.
2. Letakkan kain yg seperti kain guni jarang (Pandai-pandailah ye u all cari kain) di atas bekas yg rata ( Tak perlu guna bekas yang berlubang)
3. Tabur dan ratakan kacang di atas kain tadi.
4. Tutup dgn sehelai lagi kain yg sama.
5. Curahkan air sedikit2 hingga membasahi semua bahagian.
6. Letakkan benda berat diatasnya (Aku letak tupperware isi air). Sebenarnya aku pun tak sure apa motif letak benda berat ni tapi kalau dah buat sendiri, mungkin kita akan terfikir ada kemungkinan untuk taugeh tu berdiri dan panjang2 sebab kalau tak letak benda ni taugeh tu akan jadi bengkok2 dan pendek2.
7. Letakkan di tempat gelap. (Aku letak dlm oven dapur gas sbb aku jarang pun buat kek, so tak guna sangat oven tu)
8. Jirus sedikit air setiap hari supaya kain sentiasa basah. ( Aku buat 2x, pagi dan petang)
Jom layan beberapa keping gambar yang sempat aku ambik
Setelah dibuang ekornya dan sedia untuk dimasak
Sebagai perasmian, kami sarapan mee goreng pada keesokkan harinya. Dapatlah makan taugeh tanaman sendiri. Hihi...betul ke tanam? Apapun, aku memang excited sebab mmg first time aku buat taugeh sendiri. Kalau kat malaysia memang aku takkan buatlah kot. Kat Malaysia kan taugehnya lebih putih, gemuk2 dan tahan lamalah juga banding taugeh kat sini. Lagipun mungkin taugeh kat sini dia dah dipacking dalam plastik siap2 kot sebab tu tak tahan. Andaian aku jek....
N3 kali ni aku nak cerita pasal taugeh. Yer2 ahh...je bunyinya. Actually, semenjak dok kat Oz ni takdelah kerap sangat kami beli taugeh. Kekadang je bila teringin nak dimasukkan dalam mee ke. Tapi kalau takde pun aku masak je mee tu tanpa taugeh. Tak kisah sangat pun kalau takde. Cuma yang aku bengang kalau beli taugeh kat sini cepatlah sangat taugeh tu busuk. Cepat berbau dan cepat bertukar colour. Kekadang teringin nak makan taugeh mentah dengan soto ataupun bihun soto. Tapi macam mana nak makan dengan taugeh kat sini. Cepat sangat dah tak elok.
Oleh kerana itu, aku pun cari alternatif macam mana nak buat taugeh sendiri. Rasanya aku pernah la tengok mak aku buat guna kacang hijau. Letak dalam bekas berlubang dan kemudian jadilah taugeh yang kontot2 tu. Hihi... tapi aku tak nak yang macam tu aku nak taugeh yang panjang2. Setelah puas menggoogle, aku pun jumpa satu blog akak ni, dia duduk kat area timur tengah. Thanks pada akak tu sebab berkongsi bagaimana cara nak buat taugeh sendiri.
Cara-cara
1. Rendam 1/2 cawan kacang hijau hingga kembang.
2. Letakkan kain yg seperti kain guni jarang (Pandai-pandailah ye u all cari kain) di atas bekas yg rata ( Tak perlu guna bekas yang berlubang)
3. Tabur dan ratakan kacang di atas kain tadi.
4. Tutup dgn sehelai lagi kain yg sama.
5. Curahkan air sedikit2 hingga membasahi semua bahagian.
6. Letakkan benda berat diatasnya (Aku letak tupperware isi air). Sebenarnya aku pun tak sure apa motif letak benda berat ni tapi kalau dah buat sendiri, mungkin kita akan terfikir ada kemungkinan untuk taugeh tu berdiri dan panjang2 sebab kalau tak letak benda ni taugeh tu akan jadi bengkok2 dan pendek2.
7. Letakkan di tempat gelap. (Aku letak dlm oven dapur gas sbb aku jarang pun buat kek, so tak guna sangat oven tu)
8. Jirus sedikit air setiap hari supaya kain sentiasa basah. ( Aku buat 2x, pagi dan petang)
Jom layan beberapa keping gambar yang sempat aku ambik

Sebagai perasmian, kami sarapan mee goreng pada keesokkan harinya. Dapatlah makan taugeh tanaman sendiri. Hihi...betul ke tanam? Apapun, aku memang excited sebab mmg first time aku buat taugeh sendiri. Kalau kat malaysia memang aku takkan buatlah kot. Kat Malaysia kan taugehnya lebih putih, gemuk2 dan tahan lamalah juga banding taugeh kat sini. Lagipun mungkin taugeh kat sini dia dah dipacking dalam plastik siap2 kot sebab tu tak tahan. Andaian aku jek....

Sarapan pagi mee goreng
Untuk lauk tengahari pula, aku masak taugeh masak lemak. Betul2 makan taugeh je ni. Hihi...
Takpelah yang penting taugeh ni segar dan selamat dimakan. Gerenti halal punya.
Haha...gerenti tiada itu air *******. Lauk2 lain untuk tgh hari, ayam goreng dan sambal goreng
(kentang + tempeh + tauhu + Soo hoon + tauhu kering). Untuk yang tak tahu ni masakan ala2 jawa kot. Orang Johor confirm tahu....orang negeri lain tak sure plak.
Haha...gerenti tiada itu air *******. Lauk2 lain untuk tgh hari, ayam goreng dan sambal goreng
(kentang + tempeh + tauhu + Soo hoon + tauhu kering). Untuk yang tak tahu ni masakan ala2 jawa kot. Orang Johor confirm tahu....orang negeri lain tak sure plak.
wuiyooo menjadi siot tauge die..masak lemak tauge tu pon cam sedappp gitu tengok..dah lame nye xmakan..lagi2 kalo letak tauhu ek...tapi tahu sini kebatun aa...xsyok betol..ape kate akak try tauhu lak pasni..hihihi..
Ni baru kali ke-2 buat masak lemak tauge la. masa 1st buat guna tauge beli kureng sikit rasanya. (Hihi...perasan tauge sendiri sedap). Dah survey juga cara buat tauhu. Tunggu n3 berikutnya ae....
thanks... cuba buat last week dgn teori sendiri, tapi hasilnya kurang menarik... la ni akan cuba macam yang dicadangkan.... thanks
U are welcome. Cubalah ya. Thanks sebab sudi melawat blog saya...:D
nak tanyalah, kalo letak bekas berat atas kacang hujau tu, camna dia boleh naik menegak?confius...
Ya betul memula sblm buat ni mmg mcm tak percaya tp bila dah buat sendiri mmg tauge tu akan naik cantik je mcm dia dpt tolak bekas berat tu ke atas.
Cuba tgk gmbr kat atas, bila bekas berat tu diangkat, cmtulah rupa tauge pd hari ke 3. Tauge tu boleh berdiri. Pelik kan? tapi benar...hihi..Cubalah..:)
saya pengusaha tauge dari medan indonesia ingin berbagi tips cara membuat tauge yg bagus dan gemuk dan berakar pendek.hub +6285763218441 atau email kariono.yono@gmail.com
Reti buat taugeh kasar x?
Reti buat taugeh kasar x?