Ayam masak merah

Author: Nazariah // Category:
Ayam masak merah yang telah siap dihidang


Bahan-bahan

1) Minyak untuk menumis
2) 1 ekor ayam yang siap digoreng (goreng dengan kunyit dan garam)

3) 2 biji bawang besar ( 1 biji diblender, 1 biji pula dimayang)
4) 10 tangkai cili kering diblender

5) 1 inci halia diblender

6) 3 biji bawang putih diblender

7) 2 biji buah tomato dipotong dadu
8) 3 sudu besar sos cili / sos tomato

9) 2 sudu besar madu

10) Garam
11) Gula

12) Serbuk perasa


Cara-cara penyediaan

1) Panaskan
minyak dan tumis bahan-bahan yang telah diblender.

2) Masukkan buah tomato yang telah dipotong dadu.

3) sos cili atau sos tomato ( Kalau tak suka masam, gunalah sos cili sebab buah tomato tu dah masam).

4) Masukkan pula madu, garam, gula dan serbuk perasa. ( Ini sume kena agak2 sendirilah ye)

5) Masak sehingga naik minyak. Kemudian masukkan pula ayam yang telah digoreng. Kacau rata dan masukkan bawang yang telah dimayang.

6) Masak lagi sehingga bawang sedikit layu. Apa
bila bawang dah layu dan nampak bahan tumis dah serap ke ayam bolehlah ditutup api.

7) Sedia untuk dihidang. Boleh letak kacang peas untuk hiasan.


~SELAMAT MENCUBA~






2 Responses to "Ayam masak merah"

DiLLaiLa Says :
October 11, 2009 at 11:49 PM

nyam3...agak2 sempat ke nanti saye nak masak2 macam ni ek..huhu..

Nazariah Says :
October 12, 2009 at 12:16 AM

InsyaAllah sempat. Tak sempat hari biasa boleh cuba hujung mggu. Sy kena msk hr biasa sbb hujung mggu masa untuk jejalan n mkn kat luar.Hehehe....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...