Resipi kek coklat

Author: Herman & Naza // Category:
Semalam saya terasa nak makan kek coklat. Kebetulan masa nak raya hari tu ada beli koko, so saya pun terus je buat. Lagipun Amna pun memang suka makan kek ni. Resipi ni sebenarnya dapat dari adik ipar. Thanks Ila bagi resipi best ni. So, cubalah yer....

Inilah rupa kek coklat saya. Boleh dihias dengan choc rice untuk nampak lebih cantik.

Bahan-bahan

2 cawan minyak masak
2 cawan tepung naik sendiri / tepung gandum
1 3/4 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 biji telur
1 tin susu cair / fresh milk (Kat sini saya guna fresh milk)
1 sudu kecil baking powder (kalau guna tepung gandum)
1/2 sudu nescafe
1/4 cawan air panas
1 sudu esen vanilla

Bahan-bahan untuk topping

1/2 cawan minyak masak

1/2 tin susu pekat
1 cawan koko


Cara- cara


Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan gula dan minyak. Kacau rata.
Masukkan pula tepung naik sendiri or tepung gandum bersama2 koko yang telak diayak bersama baking powder. (kalau guna tepung naik sendiri tak payah ayak pun takpe).

Masukkan pula susu cair or fresh milk sambil kacau rata adunan. Masukkan juga esen vanilla. Apabila adunan telah sebati, masukkan nescafe yang telau dicampur air panas. Kacau lagi sehingga betul2 rata.

Setelah siap, letak minyak dalam bekas pembakar dan ratakan. (untuk elakkan dari melekat dengan bekas semasa nak keluarkan kek). Bakar pada suhu 170'c selama satu jam atau sehingga masak.

Cara-cara memasak topping

Masak koko bersama susu pekat manis dan minyak masak sehingga pekat dan berkilat dengan menggunakan api yang kecil. (Kena sentiasa kacau sehingga angkat).

Last sekali, letakkan topping ni diatas kek dan ratakan.

Sedia untuk dihidang.

2 Responses to "Resipi kek coklat"

Nieda Says :
October 5, 2009 at 3:20 PM

Naza, ada pertanyaan di sini..kalau tuk topping ...selain minyak masak ada tak bahan lain sebagai ganti?

Herman & Naza Says :
October 5, 2009 at 5:41 PM

Saya pernah baca ada org yg guna butter utk ganti myk. Tp sy pun xpernah try. Tp cara ni lbh elok dari guna coklat masakan. Kalau guna coklat, dia keras bila dah sejuk. Nnt susah nak potong.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...