Jadual elaun staf universiti cuti belajar 2012

Author: Herman & Naza // Category:
Berikut adalah Jadual Bayaran Elaun Keluarga bagi staf cuti belajar di Australia/ UK yang dibayar oleh universiti masing-masing bagi Tahun 2012/ 2013. Semoga anda dapat mengurus elaun tersebut sebaik mungkin.


20 Responses to "Jadual elaun staf universiti cuti belajar 2012"

atijah Says :
February 9, 2011 at 8:50 PM

Nak tanya, @ area sydney school fees mcmana ya?for primary @ kindie?Mcm amna brp yang you bayar?

Herman Says :
February 12, 2011 at 10:57 PM

Sebelum ini international student kena bayar AUD4500 setahun utk school fee. Tp alhamdulillah, yuran ini telah dimansuhkan bermula thn lepas utk penjaga yg buat master by research atau buat phd dgn visa 574 (so, now almost free, cuma ada lar bayaran skit2 ke sekolah). No worries.

atijah Says :
February 19, 2011 at 4:31 AM

ok tqvm for the info..

Anonymous Says :
March 26, 2012 at 8:13 PM

salam,
primary di sana stat umur berapa? 7thn? primary ni ke yg free? how about kindie? for 4yo n below?

Nurul

Nazariah Says :
March 27, 2012 at 7:38 AM

Kat sini kindy start umur 5 tahun dan telah dianggap formal school (campur dgn primary school). So, primary start umur 6 tahun. (utk anak yg lahir bulan Jan-Julai), jika lahir bulan Ogos, kindy start umur 6 tahun.

Utk 4 year n below sini dipanggil childcare. Harga pula sgt mahal, Aud70 -80 sehari.

Anonymous Says :
May 28, 2012 at 2:08 PM

Salam,

Sy akan ke sydney akhir thn ni di university of new south wales. sy di beritahu oleh kpt elaun yg akan trime Aud 1380. sy ada survey rumah di sana around Aud 350 perweek. rasanya elaun kpt abis dekat byr sewa rumah shj. cuma tak sure elaun dr uni berapa. selalunya family yang ada anak kecil (below thn 2 years) akan antar ke anak2 diaorg ke mana? tgk mcm child care sgt mahal. fyi, sy akan kesana bersama anak sy berumur 8 buln. n my husband tak ikut. bole bg no contact presiden malaysian postgraduate society di sana tak?
tq,

sha, UPM

Nazariah Says :
May 28, 2012 at 5:29 PM

Waalaikumsalam Sha,

Kebiasaannya student yg bekeluarga akan bwk suami/isteri/saudara perempuan/ibu dtg ke sini utk mendapatkan elaun keluarga dari Universiti masing2. Dalam kes Sha ni, setahu kami kemungkinan u tak dapat elaun keluarga. Dengan hanya Aud1380 elaun dari KPT memang tak boleh hidup di Sydney ni (habis ke sewa rumah sahaja).

Anak2 pula biasanya akan dihantar ke isteri student yg sudi jagakan dgn upah perhour atau ke childcare dgn harga Aud70 sehari (biasanya kes ini, isteri adalah student dan suami bekerja di sini).


Maaf ye kami takde no tel President Mypsa kerana perlantikan yg baru, baru2 ini. Tapi u boleh bertanyakan soalan di FB, MyPSA-NSW.

Anonymous Says :
May 29, 2012 at 3:45 PM

Salam Nazariah,

Tq for the answers.

Sha

Anonymous Says :
August 2, 2012 at 5:23 PM

Salam Pn. Naza

Saya ada memohon buat PhD di Sydney dijangka bulan Januari. Saya ada baby 3 bulan skrg. Suami saya mungkin akan bekerja di sana nanti. Soalan saya adakah isteri kawan2 di Sydney yang boleh tlh jagakan baby dan berapa kadar upahnya.

Fauziah UTHM

Nazariah Says :
August 2, 2012 at 5:55 PM

Waalaikumsalam Pn. Fauziah, sekiranya puan berhajat hantar baby kepada isteri student, bayaran adalah Aud 2 /hour. (ni kadar yg sy terima semasa jaga anak kawan berumur 3 tahun). Kami tinggal di sekitar Dulwich Hill. Kalau di Eastlake sy kurang pasti pula kadar bayaran di sana. Harap membantu...:)

Anonymous Says :
August 2, 2012 at 6:12 PM

Thank you Pn. Naza. Nanti kalau sampai sana saya cari Pn. utk tlg jaga baby saya

Nazariah Says :
August 3, 2012 at 10:15 AM

Puan Fauziah, minta maaf sbb kami sekeluarga akan pulang ke msia for good pada hujung Dec nnt. Nampaknya, xdptlah kita berjumpa.

Maimun Huja Says :
September 21, 2012 at 12:47 PM

salam, saya akan ke sydney awal thn dpn. saya & suami akan buat phd. saya ada 2 org anak (umur setahun & 3 thn). saya ada baca kat komen di atas boleh bawa saudara perempuan untuk jagakan anak. boleh ke?

Nazariah Says :
September 21, 2012 at 2:22 PM

Waalaikumsalam puan, kalau mengikut situasi di atas, suaminya tak dpt ikut beliau sambung study, jadi beliau boleh bawa ibu atau saudara untuk mendapatkan elaun keluarga.

Tapi dalam situasi puan, seandainya suami isteri yang sambung study, nak bawa saudara atas sponsor sendiri dan visa pelawat (tak lebih 3 bulan). Harap membantu..:)

Anonymous Says :
October 19, 2012 at 9:11 PM

lina, saya rasa maksud universiti ada kuasa autonomi tuh merujuk kpd 'kuasa' diaaorg ke atas kita (the veto power), bkn kuasa autonomi universiti... saya bersetuju krn walaupn kita ditaja oleh kpt, univ ada kuasa veto atau mutlak ke atas kita.. which is dlm kes saya, kalau dipanggil oleh ketua jabatan utk berkhidmat, mmg kena balik jika extension tidak diluluskan, krn sudah menjadi tnggungjawab kita.. which is kalo merujuk kpd felo akademik pula, universiti ada hak utk menentukan apa yg selaras dgn visi misi mereka..mereka juga boleh terminate (jika mahu).. apa2pn pndangan saya, bincang dgn ketua jabatan & dekan, mereka boleh membantu

Hanna Says :
November 5, 2012 at 4:44 PM

Saya dan suami akan sambung PhD di Melbourne awal tahun depan dan kami masih belum mempunyai anak.

Nak tanya,macam mana kadar pembayaran elaun untuk kami berdua?
Setahu saya kalau salah seorang pergi akan dapat AUD1380 + Elaun Keluarga..
Tapi klu dlm kes saya, adakah kedua2 akan dapat AUD1380 x 2 atau sebaliknya..Call pendaftar asik tak angkat hehehe

Minta penerangan rakan2 di sini ye :))

Herman & Naza Says :
November 7, 2012 at 6:45 PM

Soalan ni ada diajukan sebelum ini, saya ada jawab dalam sudut sembang (tapi untuk 2 belajar, sorang anak). Tapi mungkin tak byk beza, sebab elaun satu anak normally dlm AUD60. Utk kes tadi: Single 1380 (KPT), family 1092 (UNI), dan spouse 460 (KPT), total=AUD2932.

Herman

sakinah Says :
December 22, 2012 at 12:29 PM

salam,
nak tanya, klu kt di taja oleh KPT n IPTA then mase blaja dpt offer scholar dr U di sana(for my case dr Melbourne Uni). agak2 mana yg patut di pilih? Utk pengetahuan, sy akn pergi ke sana februari tahun dpn, n masih blm decide nak amk scholar ape? blh beri pandangan x? thanks

Anonymous Says :
April 1, 2013 at 2:51 PM

Salam,
masih keliru dgn pembayaran elaun keluarga ni utk kes suami isteri dua2x pelajar, anak 2..maknanya, sorang sj ke yang akan dapat 1380 tu?yg sorg lg(walau pelajar jg) xkan dpt 1380 ek, hnya 460 ke? so total brapa utk kes mcm ni..br plan next year nk further phd kt melbourne..

Anonymous Says :
July 29, 2013 at 4:43 PM

assalam..saya nak tanya..saya baru sahaja tamat pengajian master tajaan slab UMP/KPT dalam negara.cuuma tak berapa pasti kalau kita dah lapor diri kepada majikan,adakah elaun slab masih lagi dibayar oleh pihak universiti(majikan)?buat masa ini,pihak fakulti UMP minta saya untuk sambung pengajian PHD ke australia pada intake februari 2014.mohon pencerahan..terima kasih..salam ramadhan

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...