resipi carrot cake

Author: Nazariah // Category:


Hari ni 1st time try buat kek carrot. Actually dah lama sangat teringin nak buat, tp ada satu benda yg xde...huhu, xde parut... kesian kan. Hari ni aku cuba buat juga tanpa guna parut, aku guna blender kering je...hihi...yang penting, hasilnya seperti diparut juga... Resipi ni aku ambik dari myresipi...terima kasih buat tuan punya resipi "newbie123"... Sila lihat resipi seperti di bawah (kredit to myresipi.com)

hasil sebelum dipotong

Bahan-bahan ( 1 biji kek )


  • 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
  • 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
  • 120g gula castor(boleh kurangkan kepada 100g gula sebab manis sgt)
  • 100g brown sugar
  • 1 1/2 cawan carrot (diparut)
  • bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 100g walnut (dicincang sedikit)
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
  2. masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
  3. dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
  4. bakar pada suhu 170C selama 50 min
  5. tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak.

Selepas dipotong dan dimakan...hihi..

Actually anak2 macam x minat jek...harapkan mak budak je tukang makan, ehmmm...camne tu? bapak budak plak pasti makan sekali je tadi...kena sedekah kat orang nampaknya ni...lagi satu, cake ni macam terlebih moist, sebab x biasa makan cake carrot aku rasa sedap jek..hihi, but next time mungkin boleh kurangkan minyak...




2 Responses to "resipi carrot cake"

DiLLaiLa Says :
February 12, 2012 at 11:30 PM

woww...nyam2..sedapnye carrot cake SR..emm..
saye pon penah try buat sekali kak..tp dah lame dah..hasilnye berminyak gak same la camni lbey kurang..and tak dapat sambutan..terus je malas nk buat lg..huhu

Nazariah Says :
February 13, 2012 at 10:01 AM

tulah la, kalo buat kek yg x dpt sambutan mmg malas nk buat lg kan...bdk2 bukan suka mkn kek yg pelik2 sgt pun...yg suka kek batik, cheese cake...ulang2 tu jugak tp tu je yg habis dimakan...ehmm...pasni kalo teringin kena buat separuh adunan je la nmpknya...huhu..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...