Kek coklat kukus

Author: Nazariah // Category:
 Assalamualaikum...
 Actually, ni dah kali ke2 cuba resipi kek coklat ni. Resipi simple, tak banyak guna minyak dan yang penting struktur kek sangat moist, lembut dan gebu. Hafiz sangat suka kek coklat ni dan ini percubaan mengukus guna kuali...haha.


Di rumah ni ada pengukus elektrik sebenarnya tapi sangat comel utk memasukkan loyang 8 inch. Tu yang try guna dapur je...hihi, tapi semestinya kek saya menjadi..wee..like 100x...



Resipi ni dapat dari FB "Jom Masak" dan terima kasih buat JM kerana sudi berkongsi resipi. Kalau nak tengok, type je Jom Masak search kat FB.


Sebenarnya saya sedaya upaya try buat kek kukus pula, kalau boleh rehat dari guna oven dulu, sebab bil eletrik kami naik sebab i rajin sangat buat kek sampai 2~3 kali seminggu...adeh..
Jom tengok resipi ni

- 2cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 1sdt soda bikarbonat
**ayak bahan diatas

- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1cwn air panas**
- 1cwn air biasa**
- 4sdb ssu tepung (lagi sedap jika ssu tepung coklat)
- 1cwn minyak masak

***optional..(bahan bertanda** blh jugak ditukar dengan susu cair @ susu segar @ susu coklat & blh abaikan ssu tepung)

**masak sume bahan atas api slow hingga larut

- 2 biji telur A
- 1sdt esen vanila

Cara cara
 
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen
- masukkan bahan yg dimasak...kacau sebati
- masukkan tepung yg diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- ttup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
- kukus sejam atau hingga masak dgn api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping


Bahan2 utk topping

- 100ml susu cair
- 300g choc masakan dicincang
- 2sdb serbuk koko
- 1sdb butter / marjerin

Cara cara
 
- panaskan ssu cair hingga mendidih tepi...ttup api
- masukkan choc masakan & serbuk koko...kacau hingga larut
- masukkan butter...kacau sebati
- boleh tuang atas kek

**utk deco...simpan beberapa jam hingga pekat...blh guna utk deco






2 Responses to "Kek coklat kukus"

DiLLaiLa Says :
June 11, 2012 at 10:17 AM

kek kukus mmg lembut kan kak..die cam basah2 gitu..saye je xtry2 lagi..huuu..kek cokelat cam xbape dapat sambutan la dalam rumah ni..sume cepat muak..kalau kat kampung mesti saye rajin gak buat..huuu

Nazariah Says :
June 11, 2012 at 11:29 AM

Aahla, kalau kek coklat mcm sedap kukus plak...abg pun ckp cmtu... basah2 tp x muak sgt kot la..sbb 1 cwn je myk. Akak guna 2 cwn tepung tp penyukat beras sbb cwn dia kecik, byk2 takut mkn hari plak kek ni...hihi...

Mcm Ila, cuma ada sufia je mmg belum pandai mkn lg. Kalau bdk2 rmh ni suka kek pelangi sbb colourfull, cheesecake n kek coklat je. Pernah buat kek caramel, tak mkn pun caramelnya...penat je buat..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...