Resipi Kek Oren

Author: Nazariah // Category:

As-Salam


Sebelum ni ku ada buat kek oren, resipi ni dapat dari mamafami dan mamafami telah ubah sedikit resipi ni dari blog Mat Gebu. Untuk ingatan diriku yang jarang buat kek ni, ku letak di blog ni pula. Terima kasih buat tuan punya resipi. 



1st time buat kek oren, dan inilah hasilnya, memang gebu dan moist. Kegebuannya semasa potong tu dah macam cheesecake pun ada. Resipi ni diperkenalkan oleh Syahida sebenarnya, bila Syahida kasi kek oren yang sedap ni, terus je minta resipi dan tak sabar nak buat malam tu juga. Hihi...

 Ini setelah dipotong. Sangat lembut dan gebu, tak rugi mencuba.


Recipe : Mamafami 
Adapted from Mat Gebu

Ingredients :

195g butter
3/4 cup castor sugar
3 large eggs - separate the yolk and the white
1 1/2 cups self-raising flour
1/3 cup Twister orange juice
1/4 teaspoon orange oil


Method :

1. Beat egg whites till stiff. Set aside.
2. Cream butter and sugar.
3. Add in egg yolks and orange oil. Beat well.
4. Add in flour alternately with orange juice, ending with flour.
5. Cut and fold the egg white into the batter.
6. Pour into the bundt-pan. If you are using the silicone mould, there is no need to grease.
7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 40 t0 45 minutes









5 Responses to "Resipi Kek Oren "

Anonymous Says :
September 10, 2012 at 1:27 PM

salam.. mengikuti perkembangan blog ni ada satu part yang sy berminat.. part kak Naza berdiet.. nampak sungguh ketara rupa dulu dan sekarang.. jika tidak keberatan boleh kongsikan rahsianya tak kak..? terima kasih :)

Nazariah Says :
September 10, 2012 at 4:35 PM

Waalaikumsalam, terima kasih ye sudi jenguk blog ni..InsyaAllah akak boleh kongsikan, tapi malu pulak nak kongsi di blog. Mgkin awak boleh add akak di FB. Tak nak add pun xpe, awak boleh pm je...nnt InsyaAllah akak reply kat sana..:)

Anonymous Says :
September 11, 2012 at 5:35 AM

tq so much la nak share.. tp sorry lah kak saya takde fb.. ni sy try cari emel akak kat ctc atas ni tak bole pun.. bila click tak keluar apa2..

Nazariah Says :
September 11, 2012 at 8:18 AM

Ni email akak ye, nazariah_jadon@yahoo.com

Anonymous Says :
September 11, 2012 at 9:11 AM

tq so much la nak share.. tp sorry lah kak saya takde fb.. ni sy try cari emel akak kat ctc atas ni tak bole pun.. bila click tak keluar apa2..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...