Roti oh roti....

Author: Nazariah // Category:

Assalamualaikum...

Semalam try buat roti putih guna bread maker. Yup, bread maker yang husband aku baru belikan, jenama Kambrook. Harga yang tak berapa mahal kalau compare nak beli kat Malaysia. Berbaloilah pada pendapat aku. So, semalam aku try buat roti yang paling simple iaitu roti putih. Buat pun separuh adunan je, nama pun mencuba jadi takutlah tak jadi atau terkeras.

Tq abang belikan bread maker ni. Memang tak dijangka, dapat juga akhirnya. Hikhik...



Alhamdulillah jadi juga roti putihku itu dan lepas ni bolehlah try roti2 lain, roti tuna, roti hotdog dan roti manis.

Sebelum dipotong



Setelah dipotong.


Ingredients

1 1/2 teaspoons dried active baking yeast
315g bread flour
1 teaspoon salt
1 tablespoon caster sugar
1 tablespoon dried milk powder
1 tablespoon butter, softened
3/4 cup water

Preparation method



Place ingredients in the pan of the bread machine in the order recommended by the manufacturer. Select Medium cycle; press Start. When done, remove bread from pan and let cool on a wire rack.


*** Pasni nak try buat roti tuna pulak. Nak bawak gi Canberra Sabtu ni. Yeahh...tak sabarnya, mesti best tgk bunga tulip. Ok, jumpa the next entry. Bye2...






2 Responses to "Roti oh roti...."

Lin Says :
October 6, 2010 at 11:50 AM

Salam kak naza... bestnya dah ada breadmaker.. pasni boleh buat sendiri la roti, tak payah beli lagi. bread flour akak beli kat mana yang halal? jenama apa?

Nazariah Says :
October 7, 2010 at 5:41 PM

salam lin. yup betul tu lin. haha...akak msh guna tepung serbaguna lagi. bread flour mahal la. Hari tu herman cari aud13 utk 1kg kot.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...